• Admin

Autistien kuntoutus ratsastusterapian avulla


Teksti Pauliina Tuomivaara, kuva Kristiina Muhonen


Ateenan ratsastusterapian XIV kansainvälisen kongressin huhtikuisia järjestelyjä varjostivat Kreikan poliittiset levottomuudet mellakoineen. Kongressinjärjestäjän pitkässä valokuvin täydennetyn kirjeessä vakuuteltiin Kreikan turvallisuutta turisteille ja mellakoiden sijaintia kaukana kongressikeskuksesta. Kirjeestä huolimatta yleisöä oli saleissa aiempiin kongresseihin verrattuna vähemmän. Myös osa luennoitsijoista oli jättänyt saapumatta paikalle. Neljän eri luentosalin tarjonnasta löytyi kuitenkin paljon kiinnostavaa kuunneltavaa.

Saksalainen terapeutti Marietta Schulz kuvasi selkeässä ja videokoosteilla havainnollistetussa esityksessään autistisen pojan ratsastusterapeuttista kuntoutumisprosessia otsikolla “Patterns in communication development – An evidence based concept of riding therapy”. Die Gute Hand -kuntoutuskeskuksessa Saksassa ratsastusterapia on yksi osa autistisen lapsen kuntoutusta.


Varhaiskuntoutuksesta ryhmäterapiaan


Marietta Schulzin kuvaama terapia alkoi 4-vuotiaan pojan varhaiskuntoutuksesta, jossa vanhempi oli tiiviisti mukana. Hevosen avulla toteutettava varhaiskuntoutus sisältää vikellystyyppistä harjoittelua hevosen selässä. Terapiatilanteeseen osallistuvat kuntoutettava lapsi, terapiahevonen, terapeutti ja lapsen vanhempi. Terapian alkuvaiheessa ei käytetä hevosella erillistä taluttajaa, koska autistisen lapsen on helpompi työskennellä, kun tilanteessa on vähän aikuisia. Vanhemman rooli on tärkeä. Hän tuo tilanteeseen tuttuutta ja turvallisuutta kulkien hevosen rinnalla lapsen ratsastaessa. Terapia toteutetaan vain tähän käyttöön varatussa maneesissa, jotta lapsen huomiokykyä hajottavia tekijöitä on mahdollisimman vähän.


Videolla näimme kuinka vanhempaa tarvitaan myös lapsenvahtina vilkkaan lapsen juoksennellessa ympäri maneesia kieltäytyen ratsastamasta. Lapsen edistyessä avustaja otetaan mukaan tilanteisiin vanhemman jäädessä ajoittain seuraamaan tilannetta taustalta valmiina tulemaan mukaan pyydettäessä. Videolla esiintyvän pojan joillekin käynneille oli kutsuttu mukaan isovanhempi, jonka oli aiemmin ollut hyvin vaikea hyväksyä lapsenlapsensa erilaisuutta. Isovanhempi avusti poikaa terapeutin ohjauksessa.


Edistyttyään terapiassa poika siirtyi ryhmämuotoiseen terapiaan, jossa autistiset lapset vikelsivät hevosen selässä kukin vuorollaan. Kokeneen terapeutin huomiokyky ja herkkyys havaita pojan pienetkin kontaktiyritykset olivat hienoa katsottavaa. Pojan terapeutti talutti heti hevosen ratsastajineen vuoroaan odottavan tytön luo, jonka poika oli juuri huomannut epäonnistuneen telineelle kiipeämisyrityksessä. Poika terapeutteineen auttoi tytön kiipeämistä yhdessä.


Videokoosteen viimeinen osuus oli keväältä 2012. Poika oli nyt 14-vuotias. Alun puhumattomasta ja omaan maailmaansa vaipuneesta lapsesta on kasvanut luku- ja kirjoitustaitoinen koululainen. Pojan kertaviikkoinen ratsastusterapia jatkuu edelleen.


Näyttöön perustuva tutkimus ratsastusterapiasta


Die Gute Hand -kuntoutuskeskuksessa on tehty 5-vuotinen tutkimus autististen lasten kommunikaation kuntouttamisesta hevosen avulla. Tutkimus on niitä harvoja ratsastusterapiatutkimuksia, jossa on tutkimusryhmä, vertailuryhmä, standardoidut mittarit ja tulokset ovat tilastollisesti merkitseviä.  Tilasin tutkimuksen loppuraportin sähköisessä muodossa Die Gute Hand -kuntoutuskeskuksesta. Voin lähettää raportin edelleen aiheesta kiinnostuneille.


Suomalaisia ratsastusterapeutteja edustivat Ateenan kongressissa ratsastusterapiayhdistyksen puheenjohtaja Sanna Mattila-Rautiainen, Anne Rokka, Leni Palola ja allekirjoittanut. Sannalla ja Annella oli kongressissa esillä posteri Leonardo da Vinci Partnership –projektin aikaansaannoksista yhdessä puolalaisten ja englantilaisten yhteiskumppaniensa kanssa (Hippotherapy: Shared learning oppurtunities). Lynne Munro Englannista esitteli projektissa työstetyn hevosen valintalomakkeen ja Joanna Dzwonkowska Puolasta esitteli kuvakommunikaatiota.


Pauliina Tuomivaara, ratsastusterapeutti SRT, psykologi

2 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Ihmisen ja hevosen vuoropuhelu

Suomalaisen ratsastusterapian 20-vuotisjuhlavuoden tavoitteet näkyvyys ja tunnettuus toteutuivat EU-konferenssissa Wienissä huhtikuussa. Seitsemän suomalaista ratsastusterapeuttia matkasi kuulemaan uu

Psykoterapian vaikuttavuus vai tuloksellisuus

Helsingissä elokuussa 2008 pidetyn Psykologia 2008 -kongressin yleisteemana oli  ”Ottaaks aivoon?”. Kiinnostavia luentoja ja workshopeja oli enemmän kuin riittävästi, ja suurin osa niistä oli anniltaa

Oulun seudun psykologit ry

oulunseudunpsykologit@gmail.com

 

  • Black Facebook Icon

© 2018 Oulun seudun psykologit ry