• Admin

Juoksemalla aivoja lisää (Psykologia-kongressin satoa 2010)

Puitteet Psykologia 2010 tapahtumalle eivät mielestäni olisi voineet olla enää paremmat. Kesäisen helteisiä aurinkoisia päiviä, kongressipaikkana Agora Jyväsjärven rannassa hienoissa maisemissa sekä uimavesi kuin linnun maito. Kongressin osallistujamäärä oli hieman alle 500, mikä oli pari sataa vähemmän kuin menneiden vuosien Turun kongressissa.


Avajaiset oli järjestetty yliopiston kampuksella, minulle opiskeluajoilta jo tutuksi tulleessa Alvar Aallon suunnittelemassa päärakennuksessa. Avajaistilaisuuden kohokohta oli nähdäkseni toinen kuin tilaisuuden esityksessä ollut korkein kohta. Se korkein oli, kun sirkuksen nainen esitti huimaa kiipeilytaitoa korkeudessa missä allekirjoittanutta alkaisi huipata. Siis kohokohta oli, kun professori Lea Pulkkinen palkittiin pitkäaikaisesta ansiokkaasta tutkimustyöstä aineistolla, jota alettiin kerätä tutkittavien ollessa 8-vuotiaita. Nyt he ovat viisikymppisiä ja tutkimusseuranta jatkuu tuottaen todella tärkeää ja ainutlaatuista tietoa ihmisten elämän kulusta pitkittäistutkimuksen valossa.


Mitä sitten itse kongressiin tulee, ulkomaiset pääpuhujat tuli kuunneltua yhtä lukuun ottamatta kaikki. Mielenkiintoisia todellakin oli havaita tämä Eurooppalainen korkea taso, ei tarvitse tässä mielessä välttämättä lähteä ”merta edemmäs kalaan” kuten tavataan sanoa kansan suulla.


Kaiken kaikkiaan symposiumeja, työpajoja ja suullisia esityksiä oli siinä määrin, että monet kollegat huokailivat valinnan vaikeutta ja sitä ettei ihminen voi olla fyysisesti läsnä kuin yhdessä paikassa -toisin kuin mieli, joka rymistelee milloin missäkin. Itselläkin oli kaksi hyväksyttyä suullista esitystä ja lopputuloksena jälleen se sama: matkailu avartaa. Sehän tarkoittaa sitä, että saa vastattavakseen muutaman omaa tutkimusta koskettavan kysymyksen ja pääsee myös tutustumaan sessiossa mukana olleiden toisten kollegoiden tutkimuksiin.

Mielenkiintoinen symposium oli ikääntymisen teemasta, puheenjohtajana psykologina jo täysin palvellut Antti Karila. Tilaisuuden anti oli lyhyesti, että liikkumalla aktiivisesti voi peräti lisätä omaa aivokapasiteettiaan vielä myöhemmälläkin iällä. Akatemia-aivotutkija Näätänen siteerasi kanadalaistutkimusta toteamuksella ”Juoksemalla aivoja lisää”. Se kolahti kovasti, moni allekirjoittanutta tunteva tietää miksi.


Vielä annan pari vihjettä tulevien kongressien varalta. Kannattaa harkita sen oman arkityön tuomista esille tavalla tai toisella eikä rimaa pidä omassa päässä laittaa tavoittamattomiin korkeuksiin. Kongressiristeilyyn ja sen sisältämään yhdessäolotapahtumaan ruokailuineen ja mahdollisuuksineen keskustella kollegoiden kanssa kannattaa mielestäni aina osallistua kun se vaan on mahdollista.


Toivon lopuksi, että seuraava kongressi - missä se sitten pidetäänkin - saa vähintään yhtä monet psykologit liikkeelle kuin mitä Jyväskylään oli kokoontunut. Motto voisi olla vaikkapa seuraava; Matkailu avartaa – kongressi keventää.Kongressiterveisin, Pekka Koistinen

2 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Ihmisen ja hevosen vuoropuhelu

Suomalaisen ratsastusterapian 20-vuotisjuhlavuoden tavoitteet näkyvyys ja tunnettuus toteutuivat EU-konferenssissa Wienissä huhtikuussa. Seitsemän suomalaista ratsastusterapeuttia matkasi kuulemaan uu

Psykoterapian vaikuttavuus vai tuloksellisuus

Helsingissä elokuussa 2008 pidetyn Psykologia 2008 -kongressin yleisteemana oli  ”Ottaaks aivoon?”. Kiinnostavia luentoja ja workshopeja oli enemmän kuin riittävästi, ja suurin osa niistä oli anniltaa

Oulun seudun psykologit ry

oulunseudunpsykologit@gmail.com

 

  • Black Facebook Icon

© 2018 Oulun seudun psykologit ry