top of page
  • Writer's pictureAdmin

Ihmisen ja hevosen vuoropuhelu

Suomalaisen ratsastusterapian 20-vuotisjuhlavuoden tavoitteet näkyvyys ja tunnettuus toteutuivat EU-konferenssissa Wienissä huhtikuussa. Seitsemän suomalaista ratsastusterapeuttia matkasi kuulemaan uusia tuulia muista Euroopan maista. Osallistujia konferenssissa oli noin 300.


Konferenssin avajaisissa perjantaina osallistujien emootiot nousivat pintaan, kun paikallisen terapiatallin E.motion'in lapset kapusivat teatterilavalle mukanaan mustavalkoinen shetlanninponi. Lapset lukivat vuorollaan runoja mikrofoniin toisten lasten näytellessä runojen sisällön yhdessä pienen terapiaponin kanssa. Itselleni jäi parhaiten mieleen runo

I can't stand it any longer,/I say./Come on,/says the horse./I'll carry You/until Your strength returns.


Myöhemmin pääsimme tutustumaan E.motion-terapiatalliin lähemmin. Kahdeksan ponin lauma eli maneesin yhteyteen rakennetussa pihatossa. Ponit pääsivät katselemaan maneesin touhuja pihaton matalan väliseinän  ylitse. Kaikki ponit olivat rauhallisia ja tyytyväisen oloisia. Sunnuntain päättäjäisissä ponien yhteistyöhalukkuus ja vuorovaikutus ihmisen kanssa teki lähtemättömän vaikutuksen. Neljä ponia työskenteli samanaikaisesti maneesissa kukin yhdessä oman työntekijänsä kanssa. Ponit työskentelivät monenlaisissa tehtävissä maasta käsin ja ratsain, lähes koko esityksen ajan vapaina, ilman riimuja ja riimunnaruja!


Hevoset auttavat turvakodin lapsia 


Konferenssissa kuultiin lukuisia antoisia luentoja sekä työskenneltiin erilaisissa työpajoissa. Itävaltalaisen psykologi Gondi Kunzin esitys "The Unbeatable Glance in their Eyes – Dialogue between Horses and Violence-traumatized Children" käsitteli työskentelyä lasten ja hevosten kanssa wieniläisessä turvakodissa.


Toisin kuin Suomessa, Itävallassa lapsi voi tuoda turvakotiin lemmikkieläimensä mukanaan. Turvakodissa väkivaltaa kokeneet lapset ja äidit viipyvät keskimäärin noin kuusi kuukautta. Itävallassa on turvakoteja erikseen miehille.


Turvakodissa asuessaan lapset osallistuvat kerran viikossa olevan yksilötunnin lisäksi kahdesti viikossa noin kolmen lapsen ryhmään tallilla. Lapsiryhmän kanssa työskentelee kaksi psykologia. Luennon otsikko on peräisin turvakodin psykologilta, joka ei ole koskaan käynyt tallilla, eikä ole ollut kosketuksessa hevosiin, mutta on huomannut  väkivaltaa kokeneiden lasten silmien säkenöivän tallikäyntien jälkeen. Gondi Kunz kuvasi hevosen merkityksen väkivaltaa kokeneen lapsen hoidossa selittyvän seuraavilla asioilla:

  1. Hevonen osoittaa rajat ei-väkivaltaisin keinoin.

  2. Hevonen hyväksyy lapsen sellaisena kuin hän on.

  3. Hevonen auttaa rakentamaan perusluottamuksen.

  4. Hevonen antaa lapselle mahdollisuuden hoitaa ja hoivata.

  5. Hevonen on peili.

  6. Hevosen kanssa on hauskaa.

  7. Hevosen kanssa voi tehdä asioita yhdessä.

Konferenssissa esiteltiin myös yliopistotason tutkimusprojekteja, joissa tarkastellaan hevosen ja ihmisen kommunikaatiota. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan tuloksia Wienin yliopiston tutkimuksesta, jossa analysoidaan videonauhoituksia asiakkaan ja hevosen kommunikaatiosta tilanteesta, jossa hevonen on vapaana. Tätä tutkimusprojektia esitteli paikallisen E.motion-terapiatallin työntekijä Roswitha Zink.


Suomalaiseen seurueeseen kuuluneet Sanna Mattila-Rautiainen ja Marja-Leena Yrjölä pitivät konferenssissa esityksen. Sannan aiheena oli Hippoterapia ja centered riding. Marja-Leena esitteli tapausselostuksen, jossa nuoren tytön mutismia (valikoivaa puhumattomuutta) hoidettiin psykoterapeuttisen ratsastusterapian avulla. Suomalaisen ratsastusterapian näkyvyys maailmalla lisääntyi kertaheitolla, kun juhlavuoden logolla varustettuja vaatteitamme tilattiin Sannalta sekä Japaniin että Luxemburgiin.


Ensi vuonna kansainvälinen kongressi Horses for Body, Mind and Soul järjestetään Saksan Munsterissa 12. - 15.8.2009. Toivottavasti suomalainen ratsastusterapia on siellä edustettuna vähintäänkin yhtä suurella joukolla.


Matkaterveiset kirjasi psykologi Pauliina Tuomivaara

käy katsomassa http://www.pferd-emotion.at/ sivuilla suloisia kuvia hevosista

82 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Psykoterapian vaikuttavuus vai tuloksellisuus

Helsingissä elokuussa 2008 pidetyn Psykologia 2008 -kongressin yleisteemana oli  ”Ottaaks aivoon?”. Kiinnostavia luentoja ja workshopeja oli enemmän kuin riittävästi, ja suurin osa niistä oli anniltaa

Psykiatrian nopean toiminnan joukot

Psykoosin varhainen vaihe -seminaarissa Helsingissä pääluennoitsijana oli norjalainen tutkija ja interventioiden kehittäjä TK Larsen. Seminaarissa tutustuttiin myös psykoosin varhaisvaiheen tutkimukse

bottom of page